Doğum öncesi ve doğum sonrası dönemi içine alan gebelik takibi, hamilelik sürecinin sağlıklı geçmesi için büyük önem taşır. Doğum öncesi Prenatal ve doğum sonrası Postpartum olarak adlandırılan süreç, anne adaylarının akıllarına takılan her türlü sorunun cevap bulması açısından titizlikle takibe alınmalıdır.
Tahmini doğum tarihinin hesaplandığı ve bebeğin ilk kalp atışlarının duyulduğu muayeneler aile birliğinin sağlanması açısından da son derece değerlidir.
Doğum Öncesi Bakım Süreci
Hamilelik boyunca taşınan riskler hakkında anneye yeterli bilgiyi aktaracak olan kişi gebeliği takip edecek olan hekimdir. Güvenli ve sağlıklı bir doğumun gerçekleşmesi için anne adayları kliniğimizde her türlü konuda detaylı olarak bilgilendirilir. Doğum öncesi yapılan rutin kontroller, testler ve alınacak önlemler hafta hafta gebelik takip programı eşliğinde sürdürülür.
Doğum öncesi bakım gebelikten önceki planlama sürecini kapsar. Bu dönemde anne olmayı düşünen kişinin;
Sigara ve alkol kullanımını bırakması,
Folik asit takviyesi alması,
Kullanılan reçeteli ve reçetesiz ilaçların gözden geçirilmesi ve kimyasal içerikli her türlü kozmetik ve temizlik malzemesinden uzak kalması gerekir.
Rutin kontroller hamileliğin ilk üç ayında 15 günde 1 kere, ikinci üç ayda 4 haftada 1 kere, 7-8.aylarda 15 günde 1 kere ve son ay her hafta olmak üzere planlanır. Kontroller esnasında anne sağlığı ve bebeğin gelişimi detaylı olarak gözlenir. Rutin testler, tansiyon ölçümü, kilo kontrolü, özel diyet gerekliliği ve bebeğin doğum pozisyonunu alıp almadığının kontrol edildiği süreçte vücutta yaşanan ve anneye değişik gelen her türlü duygusal veya fiziksel gelişme kontrol altına alınır.
Doğum Öncesi Hazırlık Kursu
Gebelik takibi sürecinde özel olarak planlanan doğum öncesi hazırlık kursları eşliğinde anneliğe alışma çalışmaları yapılabilir. Doğuma hazırlığın yanı sıra bebek bakımıyla ilgili merak edilenlere de cevap bulunan süreçte, yapılacak pratik uygulamalarla hazırlık çalışmaları tamamlanır.
Gebeliğin son haftalarında anne adaylarının kontrolleri sıklaşır. Bu süreçte doğum sonrası bakımla ilgili bilgiler de aktarılır. Yeni doğan bebeğini kucağına alan genç anneler yaşadıkları duygusal değişime eklenen fiziksel yeniliklerle baş edebilme becerisini kazanırken kliniğimizde verilen doğum sonrası bakım hizmetleri; dinlenme, beslenme önerileri ve vajinal kontrolleri kapsar.
Gebelik Döneminde Karşılaşılacak Risk Faktörleri Nelerdir?
Rutin gebelik takibi dışında daha fazla ziyaret gerektiren risk faktörleri arasında;
Mevcut sağlık sorunları
35 yaş ve üstü gebelikler
Hamilelikte rastlanan sağlık sorunları ve erken doğum ihtimali sayılabilir.
Anne ve bebek sağlığı açısından son derece önemli olan rutin kontrollerin aksatılmadan yapılması son derece önemlidir. Düzenli kontrollerde tespit edilen sorunlar kısa sürede tedavi edilebilir ve kontrol altına alınabilir. Sağlıklı bir hamilelik sürecinin yaşanabilmesi için gebeliği kontrol eden hekimin tavsiyelerini dikkate almak ve kontrol planlamasına uygun davranmak anne adaylarının üzerine düşen en önemli görevdir. Kontroller sırasında bebeği hakkında olumlu gelişmeleri öğrenmek annelerin endişelerini giderirken zihinlerinin rahatlamasına da yardımcı olur.