Riskli Gebelik Takibi

Birçok faktörün neden olduğu sorunlar ve hamilelikte ortaya çıkan sorunlar gebeliğin riskli gebelik grubunda yer almasına neden olur. Riskli gebelik, gebeliğin başlangıcından doğuma kadar takip edilmesi gereken bir süreci kapsar. Hatta normal başlayan bir gebelikte bile gebeliğin herhangi bir evresinde anne veya bebeğin sağlığını etkileyecek sorunlarla riskli gebelik grubuna dahil olabilir. Bu aşamada riskli gebelik takibi önemlidir. 

Riskli Gebelik Nedir?

Hamileliğin riskli olduğunu henüz hamilelik dönemi başlamadan veya hamileliğin diğer dönemlerinde öğrenmek anne adayında şok etkisi yaratabilir. Sağlıklı bir hamilelik geçirmek için doktor kontrolünde bu dönemi geçirmek önemlidir. Riskli gebelik grubunda yer alan gebelikler;

İleri yaş gebeliği

Önceki gebeliklerde yaşanan ölü doğum, erken doğum veya doğum sonrası bebek ölümü

Bebek gelişim geriliği

Önceki doğumlarda görülen bebe sakatlığı ve kromozom anomalisi

Çoğul gebelikler

Annenin diyabet, hipertansiyon, kalp hastalığı, hipertroidi veya kronik böbrek hastası olması

Kan hastalıkları

Sigara, alkol, uyuşturucu bağımlılığı veya obezite gibi durumlar gebeliğin riskli gebelik grubunda olması demektir.

Riskli Gebelik Takibi Nasıl Yapılır?

Risk grubunda yer alan anne adayları gebelik haftasından doğuma kadar takip edilmelidir. Riskli gebelik takibi mutlaka uzman doktor eşliğinde tam teşekküllü bir hastanede yapılmalıdır. Amaç riskli gebeliğe neden olan sorun ya da sorunlarla ilgili gerekli tedbirleri almak ve anne adayını bilgilendirerek doğru yönlendirmektir.

Kronik böbrek rahatsızlığı ve yüksek tansiyon düşük riskini arttıran sağlık sorunlarıdır. Erken doğum riskini de berberinde getirebilir. Yüksek tansiyon hastası bir anne adayı bazen normal bir gebelik süreci de geçirebilir. Fakat bebeğin olması gerekenden daha yavaş büyüme riskine karşı anne ve bebek riskli gebelik takibi altına alınmalıdır.

35 yaş ve üzeri gebelikler ileri yaş gebeliği olup risk grubundadır. Gebelik başlangıcından doğuma kadar sağlık sorunları konusunda doktor kontrolü olmalıdır. Diyabet hastası bir anne adayında başlayan bir gebelikte diyabet tedavi edilmez ise doğum kusurları, iri bebek ve erken doğum gibi sorunların ortaya çıkma riski yüksektir. Vücut kitle endeksi 30'dan yüksek olan anne adayları da diyabet, yüksek tansiyon veya sezaryen doğum gibi olasılıklara karşı riskli gebelik takibinde olmalıdır.

Sigara, alkol ve madde bağımlılığı; ölü doğum, küçük doğum, erken doğum, düşük ağırlıklı doğum ve doğum kusurlarını beraberinde getirir. Gebelik başlamadan kötü alışkanlıklar bırakılmalı, hamilelik öncesinden doktor kontrolü başlamalıdır.

Normal Başlayan Gebeliklerde Risk Faktörü

Annenin sağlıklı olması ve herhangi bir risk faktörü taşımaması riskli bir gebelik geçirmeyeceği anlamına gelmiyor. Sağlıklı başlayan ve devam eden bir gebeliğin sonraki dönemlerinde de sağlık sorunları görülebiliyor. Hamilelikle ortaya çıkan şeker yani gestasyonel diyabet kontrol edilmez ise erken doğuma ve yüksek tansiyona neden olabilir.

Normal başlayan gebeliklerde anomali ve sakatlık oranı %2-3
Kromozom anomalisi %1,6
Preeklampsi riski %5-7
Düşük-erken doğum riski %7-10
Gelişim geriliği %5-6 dır.

Her gebelikte sorun çıkabileceği unutulmamalı, normal başlayan gebelikler de düzenli olarak doktor takibinde olmalıdır.

İletişim Formu

Doktoruna danışabilirsiniz

İletişim

Copyright 2023 © Tüm hakları saklıdır.