Suda Doğum

Su ile yapılan tedaviler alternatif tıp alanında rahatlatıcı etkileri nedeniyle rağbet görmektedir. Suyun sakinleştirici etkisinden faydalanarak normal doğumun daha konforlu hale getirilmesi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de popülerlik kazanmaya devam etmektedir.

İlk su altında doğum operasyonu 1800'lü yıllarda Fransa'da uygulanmıştır. Günümüzde İngiltere'den Kanada'ya, Fransa'dan ABD'ye kadar farklı coğrafyalarda suda doğum uygulaması anne adaylarının tercih ettiği alternatif yöntemler arasında ilk sırada yer almaktadır.

Ilık Suyun Ağrı Kesici ve Sakinleştirici Özellikleri

Doğuma hazırlanan anne adaylarının kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlayan ılık su, sakinleştirici ve ağrı kesici özellikleriyle de doğumun daha kolay bir şekilde gerçekleşmesine katkı sağlar. Bilimsel veriler suda doğumun normal doğuma göre daha pozitif etkileri olduğunu kanıtlayamasa da bu yöntemi deneyimlemiş kadınların izlenimleri diğer anne adaylarını etkileyecek güce sahiptir.

Kasların gevşemesini sağlayan ılık suyun, anne adaylarının zihninde oluşturduğu rahatlık sayesinde plasentaya daha fazla kan akımının gitmesi sağlanabilir. Bu durum doğum sürecinin kısalmasını sağlarken anne adayının da daha az ağrılı bir süreç yaşaması üzerinde etkili olur. Suda doğum için istenen ideal su sıcaklığı 37 derecedir. Suyun daha sıcak ya da soğuk olması durumunda kan dolaşımında istenmeyen etkiler görülebilir. Uzun süre sıcak su içinde doğumu beklemek ise anne adayının terleyerek aşırı sıvı kaybetmesine neden olabilir. Ani tansiyon düşüklüklerinin yaşanması halindeyse anne adayına ek olarak bebeğin de hayati risk taşıması söz konusudur.

Suda Doğumda Enfeksiyonel Risklerin Tespiti

Suda doğum gerçekleştirilirken yaşanacak enfeksiyonel riskler uygulama öncesinde gebeliği takip eden hekim ve anne tarafından değerlendirilmelidir. Doğumun başlamasıyla birlikte suya karışacak olan kanın oluşturacağı riskler normal doğumdaki steril ortama nazaran daha büyük riskler taşıyabilir.

Anne adayının doğum için suyun içinde kalması bebeğin kalp atışının net bir şekilde izlenmesine en gel olabilir. Bu durumda olası hayati risklere karşı uygulamanın tam donanımlı bir ortamda yapılmasına özen gösterilmelidir. Suyun kaldırma kuvveti göz önünde tutularak bebeğin hızlı bir şekilde yüzeye çıkması özellikle kordon kanı kısa olan bebeklerde ciddi sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olarak gösterilebilir. Bu durum doğum sağılacak havuzun çok fazla derin olmamasıyla çözüme kavuşabilir.

Suda Doğum Öncesinde Bilinmesi Gerekenler

Suda doğum yaptırılırken, bebeğin su yutmaması ve boğulmaması için her türlü önlemin alınmış olması gerekir. Suda doğum anne adayının olduğu kadar bebeğin üzerindeki stresi de alarak herkesin kendini güvende hissetmesini sağlar. Bebek için anne karnındaki ortamla benzer özellikler taşıyan su, yeni doğanın kendini daha iyi hissetmesi için uygun zemini yaratır.

Annenin vücut ağırlığının su içinde azalacak olması doğum esnasındaki hareketliliğin daha kolay olması için son derece önemlidir. Kliniğimizde verilen suda doğum hizmeti kapsamında konusunda deneyimli ve profesyonel kadrolar anne adayıyla etkili ve tam bir iletişim kurmayı amaçlarlar. Bu uygulamanın riskli gebelikler için önerilmediği önceden anne adayına bildirilmelidir. 

İletişim Formu

Doktoruna danışabilirsiniz

İletişim

Copyright 2023 © Tüm hakları saklıdır.