Ağrısız normal doğum halk arasında prenses doğum olarak da adlandırılır. Doğumun kendine has ve çok şiddetli olan ağrılarının hafifletildiği yöntem sayesinde anne adayının fizyolojik stres yaşaması da engellenir. Epidural yani ağrısız doğum, normal ya da sezeryan operasyonunda yaşanacak ağrı hissinin ortadan kalkmasını sağlarken annenin de bu mucizevi ana eşlik etmesine imkan tanır.
Bölgesel bir anestezi yöntemi olarak algılanan yöntemde, işlem sırasında anne adayı tamamen uyanık ve algıları açık bir şekilde doğum olayına eşlik ederek bebeğini kucağına alabilir. Günümüzde özellikle normal doğumda tercih edilen uygulama güvenli bir tekniktir.
Epidural Anestezi Nasıl Uygulanır?
Çok ince bir katater yardımıyla uygulanan epidural anestezi, bölgeye kolay bir şekilde girmek için kullanılır. Anne adayının süreç içinde ayağa kalkıp yürümesine imkan veren yöntemde ağrı kesinlikle hissedilmez. Hastanın güvenliğinin tam anlamıyla sağlanabilmesi için epidural doğum ameliyathane şartlarında gerçekleştirilir. Uygulama öncesinde kliniğimizde görev yapan hekimler anne adayını işlem hakkında ayrıntılı bir şekilde bilgilendirir.
İşleme, anestezi doktorunun uygulama yapılacak alanı belirlemesiyle başlanır. Cilt ve cilt altının iğneyle uyuşturulmasının ardından epidural iğne ilgili alana yerleştirilir ve ağrı hissinin azalması için uygun ilaç verilir. Operasyon boyunca anestezi doktorunun takibine bağlı olarak belirlenmiş dozlarda ilaç verimi sürdürülebilir. Anne adayının doğumda kasılmaların başlamasıyla birlikte ağrı duymadığı sistemde sırta yerleştirilen katater hekim kararına göre 24 ila 48 saat arasında anneden alınır. Katater uygulaması kolay, acısız ve ağrısız bir şekilde vücuda girer ve çıkartılır.
Ağrısız Doğumun Anne Adayına Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Epidural anestezi ağrısız doğum yapmak isteyen anne adayları için en ideal yöntemdir. Uygun doz ve aralıklarla verilen ilaç anne adayının doğuma hazırlanmasını kolaylaştırır. Uygulamadan hemen sonra yürümenin mümkün olması annenin bebeğiyle ilgili bakımı en ideal şekilde yapmasına imkan sağlar. Bağırsak hareketlerini durdurmayan bu yöntem aynı zamanda hastayı sersemletmez.
Psikolojik anlamda kendini rahatlamış hisseden anne adayları normal doğum korkularını üzerilerinden atarak doğrum sonrası süreçte yorgunluk ve bitkinlik yaşamazlar. Epidural anestezinin ardından en sık görülen şikayet baş ağrısıdır. %1 civarında yaşanan sorun, normal doğumun konforunu artıran altın bir standart olarak değerlendirilebilir.
Ağrısız Doğumun Uygulanamayacağı Durumlar
Komplikasyon yaşanmayan ağrısız doğum uygulaması belli durumlarda önerilmez. Gebeliği takip eden hekim, anne adayının sağlık durumunu gözden geçirdikten sonra bu yöntemi tavsiye edebilir. Tansiyonu düşük olanlar, nörolojik rahatsızlıkları bulunanlar, pıhtılaşma önleyici tedavi görenler ve akli dengesi bozuk olan anne adayları epidural anestezi için uygun değildir.
Ağrısız doğumun başlatılması için en uygun zaman; rahim ağzının yeterliği açıklığa ulaştığı ve inceldiği andır. Uygulamaya erken başlanması kasılmaları etkileyerek doğumu geciktirirken, geç kalınması anne adayının gereksiz yere ağrı çekmesine ve epidural uygulamasının daha zor yapılmasına neden olabilir. İşlemin başarısı doğumun ağrısız geçmesiyle doğru orantılıdır.