Doğal Doğum

Sürece müdahale etmeden eylemin kendiliğinden başladığı ve sonlandığı doğal dogum, annenin içgüdüsel olarak doğuma katıldığı ve tıbben gerekmediği sürece müdahale edilmediği fizyolojik bir olaydır. Bebek doğar, henüz kordonu kesilmeden anne göğsü ile buluşarak tensel temas sağlanır. Günümüzde anne adaylarına en çok sorulan sorulardan biri doğum şeklinin nasıl olacağıdır. Her ne kadar sezaryen doğum önerilmese de tıbben anne ve bebek sağlığını tehdit eden durumlarda sezaryene başvurulur. Artık Sağlık Bakanlığı ve uzmanlar tarafından en sağlıklı ve güvenli doğum yönteminin doğal dogum olduğu sürekli vurgulanmakta, anne adayları doğal doğuma yönlendirilerek normal doğum özendirilmeye çalışılmaktadır.

Doğal Doğuma Hazırlık

Herhangi bir sağlık sorunu olmayıp doğal doğum yapmayı bekleyen anne adaylarının doğuma hazırlık süreci önemlidir. Uzman kontrolüne geçmesi gereken bir dönem olan doğum öncesinde anne öncelikle psikolojik olarak doğal doğuma hazırlanmalıdır. Yoğa yapmak, doktor kontrolünde egzersizlere devam etmek doğumu kolaylaştıran aktivitelerdir. Günümüzde anne adayları ve hatta babalar için doğuma hazırlık eğitimleri verilmekte olup, anne ve babaların doğum sürecini rahat bir şekilde atlatmaları sağlanır.

Doğal Doğum

İlk gebeliklerde anne adayları tecrübe sahibi olmadığı için kulaktan dolma bilgilerle süreç hakkında bilgi sahibi olmaya çalışır. Çoğu zaman da normal doğum ürkütücü ve acı veren bir olay olarak algılanır. Oysa günümüzde ağrısız bir doğal doğum da gerçekleşmekte olup anne adayları son derece rahat bir şekilde bebeğini dünyaya getirir. Kasılmalar daha hamileliğin ortalarında başlayan ve bebeğe daha çok besin ve oksijen gitmesini sağlayan bir olaydır. Doğum öncesi yaşanan bu kasılmalar düzensiz olup 30 sn den az sürer.

1. Aşama

Latent faz doğal doğum sancılarının ilk evresidir. Fazdaki kasılmalar hafif olup rahim ağzını kısaltarak anneyi doğuma hazırlar. Ortalama 8 saat süren bu düzensiz kasılmalar sonrası rahim açıklığı 4 cm e ulaşır. İkinci ve üçüncü gebeliklerde bu süre daha kısadır.

2. Aşama

Sancılar sıklaşıp açıklık 10 cm e ulaştığında doğum başlar. Bebek pelvis tabanına baskı yaparken ıkınmalar başlar ve bir müddet sonra bebeğin kafası görünür. Bebeğin başı görüldüğünde anne ıkınmaması gerektiğine dair uyarılır. Amaç doğum yolunda fazla yırtık meydana gelmemesidir. Bu aşamada kesik kesik nefes almak anneyi ve bebeği rahatlatacaktır. Doğumun en zahmetli aşaması olsa da en kısa süren bölümüdür.

3. Aşama

Bebeğin başı yere bakar vaziyette çıkmaya başlar. Doğumu yaptıran kişi bu aşamada bebeğin başını tutmalı ve destek olmalıdır. Göbek kordonunun bebeğin boynuna dolanıp dolanmadığı kontrol edilmelidir. 

4. Aşama

Bebeğin başı geldikten sonra kalan vücudu kayarak çıkar. Bebeğin vücudunda verniks denilen bir sıvı vardır. Bebeğin gözleri, burnu ve ağzı temizlenir ve annenin göğsüne yatırılır. Doğum sonrası rahimde hissedilen ağrının ve acının yerini uyuşukluk aldığından artık acı hissedilmez.

Gebelik süresince tüm hormonlar anne ve bebeği doğal dogum için hazırlar. Doğal doğum normal, sağlıklı ve doğal bir fonksiyon olup gerekmedikçe tıbbi müdahale yapılmamalıdır.

İletişim Formu

Doktoruna danışabilirsiniz

İletişim

Copyright 2023 © Tüm hakları saklıdır.