Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler zaman zaman bazı sorunlar ile karşılaşabiliyor. Çocuk sahibi olmak isteyip de bu amaca ulaşamayan çiftler kısırlık sorunu ile karşı karşıya gelebiliyor. Bu hastalığın çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Tanı için ise çiftlerin birlikte doktora başvurmaları gerekmektedir. Son yıllarda çiftler arasında infertilite sorunlarının da artış olduğu görülmektedir.
Erkeklerde Kısırlığın Sebepleri
İnfertilite olarak da ifade edilebilen kısırlığın sebepleri erkek kaynaklı ya da kadın kaynaklı olabilirken zaman zaman çiftlerin her ikisinde de hastalıkla karşılaşmak mümkün oluyor. Erkek kısırlığı araştırılırken öncelikle hastanın sperm değerleri kontrol edilebilir. Sperm değerleri düşükse bu sorunun nedenleri araştırılarak gerekli olan tedavi yöntemlerine vakit kaybetmeden başlamak gereklidir. Sperm değerleri çeşitli sebeplere bağlı olarak düşük çıkabilir. Kişinin geçirmiş olduğu ateşli hastalıklardan alkol ve sigara tüketimine kadar pek çok argüman bu sorunu tetikleyen nedenler arasında yer alabilir. Bazı hastalarda varikosel hastalıkları da kısırlığa sebep olabiliyor.
Kadınlarda Kısırlığın Sebepleri
Kadınlarda kısırlık sebepleri erkeklerin durumuna göre daha çeşitlidir. Fakat kadın kısırlıklarında öncelikle hormonal değerlere ve rahim içi durumuna bakılır. Hormonal değerlerin bakılmasından sonra rahimde miyom olup olmadığı, tüplerin durumu ve yumurtlama düzeyi hatta yumurtlama kalitesi kadın kısırlığında en önemli konular arasında yer alıyor. Bu rahatsızlıkların bir kısmı ilaç tedavisi ile ortadan kaldırılırken bir kısmı ise cerrahi müdahale ile çözülebiliyor. Zaman zaman durumun ciddiyetine göre geliştirilmiş yeni nesil tedavi yöntemleri uygulanarak çiftlerin bebek sahibi olması sağlanabiliyor. Kanser çöl-yak ya da diyabet gibi rahatsızlıklar da infertilitenin sebeplerini oluşturanlar arasında yer alıyor.
Kısırlık Belirtileri Nelerdir?
Kadınlardaki kısırlığın belirtilerinin başında adet dönemlerinin düzensizliği gelebiliyor. Özellikle 2 günden az ya da 10 günden fazla süren adet kanamaları en basit belirti olarak bilinmektedir. Erkeklerde ise infertilitenin anlaşılabilmesi için ise çoğunlukla doktor muayenesi gereklidir. Muayenenin yanı sıra testler ya da ultrason görüntüleri ile hastalık teşhis edilebilir. Belirlenen tanı sonrasında hastaların kişisel hikayeleri de dikkate alınarak gerekli olan tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Bunlar arasında aşılama ve tüp bebek tedavisine kadar farklı yöntemler bulunur. Özellikle son dönemlerde eğitim seviyesinin artması ve kadının iş hayatında aktif bir biçimde yer alması ile birlikte evlilik yaşı da giderek yükselmiştir. Evlilik yaşının yükselmesi çiftlerin bebek sahibi olmak istemelerinin halinde bazı sorunlar ile karşılaşmalarına sebep olabilir. Ayrıca düzensiz ve dengesiz beslenme de infertilitenin başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Peki, çiftler ne zaman kısırlık sorunundan şüphe etmelidir?
Bebek sahibi olmak isteyip de doğum kontrol yöntemlerini bıraktıktan bir yıl içinde halen bebek sahibi olamayan çiftler bir uzman hekim kontrolüne başvurabilir. Fakat çiftler 30 yaşın üzerinde ise bir yıllık bekleme süresi altı aya kadar düşebilmektedir. Bu süre sonunda gerekli testler ile problem belirlenerek hemen tedavi aşamasına geçilmelidir.