İstenmeyen gebelikler zaman zaman ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumlarda gebeliğin sonlandırılması mümkündür. Fakat gebeliğin sonlandırılması için çeşitli şartların da sağlanması gerekir. Rahim içerisinde bulunan embriyonun rahimden tahliyesi anlamına gelen kürtaj, anne adayının isteğine bağlı olarak yapılan bir uygulamadır.
Kürtaj Hangi Durumlarda Gerçekleşir?
Bir aile planlaması yöntemi olmayan gebeliği sonlandırma operasyonunun yapılabilmesi için ülkemizde geçerli olan bazı yasal düzenlemeler bulunmaktadır. Bunların başında ise gebeliğin süresidir. Son adet döneminden itibaren sayılmak üzere 10. haftaya kadar gebeliğin sonlandırılması yasaldır. Bu sürenin aşılmasından sonra ise anneye zarar verecek herhangi bir problemin oluşmaması halinde gebelik sonlandırılamamaktadır. Bunun yanı sıra istenmeyen bir gebelik ise küreme işlemi yapılabilir. Fakat anne adayı bekar ise sadece kendi rızasına bağlı olarak bekar ise de eşinin de onayı olarak işlem tamamlanabilir. Kürtaj işlemi bazı durumlarda ise düşük olduktan sonra kalan parçaların temizlenmesinde uygulanan bir yöntemdir.
Embriyonun rahimden tahliyesini gerektiren son durum ise bebeğin ciddi bir rahatsızlık ya da sakatlıkla dünyaya gelmesidir. Bu gibi durumlarda bebeğin ileri ki hayatı da dikkate alınarak sonlandırmaya karar verilebilir.
Kürtaj Hangi Yöntem ile Yapılır?
Kürtaj için dünyada ve ülkemizde uygulanan çeşitli yöntemler bulunuyor. Vakumla aspire yöntemi bunlardan biridir. Plastik boru biçiminde olan kanüller yardımı ile fetüs vakum yardımı ile rahimden tahliye edilmektedir. Oldukça güvenilir bir yöntem olması nedeni ile sık sık da uygulanan bir yöntemdir. Bu uygulama ile işlem yaklaşık olarak 15 dakikada tamamlanmaktadır. Bunun yanı sıra gebeliğin sonlandırılması işlemlerinde hastalara çoğunlukla genel anestezi uygulanmaktadır. Çay kaşığına benzeyen küretler ile de gebelik sonlandırma işlemi yapılsa da vakum yönteminin daha pratik olması nedeni ile küretler artık çok sık tercih edilmiyor. Küreme işlemi yapılmadan önce çeşitli kan testleri ve ultrason görüntüleri ile hastanın genel sağlık durumu kontrol edilirken gebeliğin kaçıncı haftada olduğu da netlik kazandırılmalıdır.
Kürtajdan Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar
Gebelik sonlandıktan kısa bir süre sonra hasta rahatlıkla ayağa kalkarak günlük işlerini yapabilir duruma gelecektir. Bir gece kontrol altında tutulan hastalar genellikle ertesi gün taburcu olmaktadır. Kasık ağrısı kürtajdan sonra en sık görülen şikayettir. Bu şikayetleri azaltmak için hastalara operasyondan sonra ağrı kesici ve antibiyotik ilaçlar verilmektedir. İşlemden yaklaşık bir hafta sonra genel bir kontrol için yeniden doktor muayenesine gitmek gerekir. Bunun yanı sıra 1 haftalık süre boyunca ağrı ve vajinal kanama normal olarak görülmektedir. Bazı hastalarda ise kanama hiç görülmeye de bilir.
Şiddetli ağrı ve yoğun kanama, yüksek ateş, kötü kokan aşırı akıntı durumlarının devam etmesi halinde vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Alanında tecrübe sahibi bir kadın doğum uzmanı ile yapılan küreme işlemi riskleri de en aza indirgemektedir. Aksi halde çeşitli sorunlar ile karşılaşmak mümkündür.