Menstrüel Bozukluklar

Menstrüasyon yani adet kanaması, ergenlikle başlayan ve menapozla sonlanan fiziksel bir olay olup rahim içi endometrium tabakasının her ay kabarıp dökülmesidir. Endometrium tabakası her ay kalınlaşarak döllenmiş yumurta için zemin hazırlar. Döllenme gerçekleşmediğinde ise dokular kanama ile vajinadan dışarı atılır. Böylece menstrüasyon yani adet kanaması gerçeklemiş olur.

Menstrüasyon Evreleri

Adet döngüsü 28 günlük periyotlar halindedir. Rahim içi dokusu her ay dökülürken 3 evreden geçer.
Foliküler Faz: Yumurta seçimi ve seçilen yumurtanın 20 mm çapa ulaştığı olgunlaşma dönemi
Ovulasyon Fazı: Yumurtanın yumurtalıktan atıldığı dönem
Sekretuar Faz: Döllenmenin gerçekleşmesi durumunda embriyonun yerleşmesi için rahimin hazırlandığı dönem gebelik oluşup devam ettiğinde adet görülmez. Gebelik gerçekleşmediğinde ise progesteron hormon seviyesi düşer ve rahim içi doku dökülmeye başlar.

Menstrüasyon Farklılıklar

Adet kanama miktarı, ağrının şiddeti ve her iki adet arası süre kadından kadına değişkenlik gösterir. Bu farklar kadında ciddi bir hastalık olduğu anlamına gelmemektedir. Menstrüasyon farklılıklar değil menstrüel bozukluklar sorun teşkil etmekte olup nedenleri mutlaka incelemeli ve tedavi edilmelidir.

Menstrüel Bozukluklar

Periyodik olarak regl olmak bir kadının yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir durumdur. Menstrüel bozukluklar gerek fizyolojik gerekse psikolojik etkileri ile hayatı    olumsuz etkilerken bazı rahatsızlıkların habercisi olabileceğinden mercek altına alınmalıdır.

Adet sorunları:
7 günden uzun süren kanamalar
21 günden az 35 günden fazla süreli periyotlar
Yoğun ve fazla adet kanaması (1 saat içinde hijyenik pedi dolduran kanamalar)
Aşırı ağrılı adet görme (dismenore) dir.

Ortalama 2-8 gün süren adet kanamasında bir günde kullanılan ortalama hijyenik ped sayısı 3 'tür. Adet kanı yoğunluğu ve miktarının fazla olması, adet döneminin aşırı ağrılı olması, uzun süre adet kanamaları yaşam kalitesini düşürerek regl döneminin adeta kabus gibi geçmesine neden olur. Adet sorunlarının nedenleri araştırılmalı, uzman bir doktora danışarak yardım alınmalıdır.

Menstrüel Bozukluk Nedenleri

Birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan menstrüel bozukluklar:
Beyin ve omurilik hastalıkları
Genetik hastalıklar
Vajina anormallikleri
Vajinal hastalıklar (kanser, enfeksiyon, myom, polip, hiperplazi v.s)
Metabolizma
Beslenme bozuklukları
Stres
Diyabet
Obezite
Gebelik ve menopozdur.

Menstrüel Bozukluk Tedavi

Adet görememe ya da sorunlu adet görme altında yatan nedenler yönelik tedavilerle hastalar regl dönemini çok daha sorunsuz bir şekilde atlatır. Bu dönem ergenlik, gebelik dönemi, menopoz öncesi ve menopoz sonrası dönemler olarak farklı gruplarda incelenir. Anatomik sorunlarda cerrahi müdahalelerle hasta sağlığına kavuşur. Cerrahi işlemde kullanılan yöntem laparoskopik yöntemidir.

Adet düzensizliği yumurtlama bozukluğu olup hamile kalmayı güçleştirir. Özellikle bebek isteyen kadınların menstrüel bozuklukları ciddiye almaları ve tedavi olmaları gerekir. Strese bağlı ya da psikolojik nedenlerle ortaya çıkan adet sorunları zamanla kendiliğinden ortadan kalkar. 

Ergenlik döneminin başlaması ile birlikte adet takviminin tutulması geçmişe dönük regl döngüsünün ne durumda olduğunu gözler önüne serer. Adet düzensizliği başladığında ve birkaç ay içinde düzelmediğinde mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. 

İletişim Formu

Doktoruna danışabilirsiniz

İletişim

Copyright 2023 © Tüm hakları saklıdır.