Kadınlar arasında en sık şekilde görülen ikinci kanser türü olarak bilinen serviks yani rahim ağzı kanseri, oldukça dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Genellikle 50 yaş civarında görünse bile genç kadınlar da risk grubu altındadır. Sağlık açısından yaşamı tehdit eden bir kanser türü olduğu için meme kanserinin önüne geçtiği bilinmektedir.
Rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsü çok net belirtiler göstermekle birlikte bulaşıcıdır. Birçok kadın hayatının belli bir döneminde bu virüse denk gelse bile vücut savunma sistemi devreye girmektedir. Ancak kimi zaman virüsler savunma sistemini yener rahim ağzı kanseri meydana gelir. Erken teşhis ve tedavi, başarılı bir sonuç alınabilmesi için oldukça önemlidir. Bu anlamda Dr. Timuçin Timuroğlu alanında uzman ve eğitimli bir cerrah olarak, serviks kanseri tedavisi için hastalarına yardımcı olmaktadır. Bu alandaki uzmanlığı ve deneyimleri sayesinde serviks kanserini yenmeyi başarmış birçok kadın hikayesi bulunmaktadır.
Rahim Ağzı Kanseri Teşhisi
Rahim ağzı kanserinin belirtileri her zaman erken dönemde belli olmayabilir. Aynı zamanda muayene ve çıplak gözlerle görmek de mümkün olmayacaktır. Bu nedenle bazı testler ve rahim ağzının büyütülerek görünmesini sağlayan aletlerle değişiklikler fark edilir ve kesin teşhis için biyopsi yapılır. Rahim ağzı kanseri genellikle ileri seviyede tespit edilmektedir. Düzensiz adet kanamaları ve kanlı akıntılar kanser belirtileri arasında gösterilebilir. HPV virüsünün neden olduğu genital siğiller kanser belirtisi olarak kabul edilmez. Ancak siğil oluşumu ile birlikte de biyopsi yapılması istenebilir. Bu belirtiler ile birlikte aşırı kilo kaybı, kasık ağrıları, iştah kaybı ve sırt ağrısı da serviks kanserinden şüphelenilmesi için belirti olarak ele alınabilir.
Erken yaşta ve düzensiz şekilde cinsel ilişkiye girmek, sigara içmek ve çok fazla sayıda doğum yapmak rahim ağzı kanseri nedenleri olarak kabul edilebilir. Rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsü hem cinsel yolla hem de ağız yoluyla alınabilir. Bu nedenlerle birlikte rahim ağzı kanseri için kesin bir neden saptanamaz. Rahim ağzı kanserinden korunmak için 12 yaş sonrasında her kadına rahim ağzı kanseri aşısı olması önerilmektedir.
Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi
Rahim ağzı kanseri tedavisi için Dr. Timuçin Timuroğlu oldukça kapsamlı ve tıbbi anlamda uzman çalışmalarını yerine getirmektedir. Her hasta için özel bir tedavi süreci planlamakla birlikte çok geniş test ve tetkikler istemektedir. Mevcut test sonuçlarına göre hastaların rahim ağzı kanseri evresini belirleyerek yola çıkar. Tedavi süresi boyunca hastalarının iyileşebilmesi için uygun olan tüm tıbbi tedavi yöntemlerini uygular. Rahim ağzı kanseri tedavisinde dört farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Cerrahi müdahaleler, hormon tedavileri, radyoterapi ve kemoterapi bu yöntemler arasındadır. Dr. Timuçin Timuroğlu ve uzman ekibi, farklı tedavi yöntemleri konusunda eğitimli ve deneyimlidir. Her hasta için en uygun olan tedavi, son derece steril ve tıbbi koşullar altında uygulanır.
Rahim Ağzı Kanseri Tedavi Sonrası
Dr. Timuçin Timuroğlu, hastaları için rahim ağzı kanseri tedavisi sonrasında da tıbbi çalışmalarını devam ettirmektedir. Tedaviler virüsün tamamen kaybolmasını engellemeyebilir. Bununla birlikte yeniden kanser olma riski de her zaman devam eder. Tedavi bittikten sonra rutin kontroller ve testler devam edecektir. Dr. Timuçin Timuroğlu, hastalarını rahim ağzı kanseri tedavisi sonrası için bilgilendirmektedir. Kanser hücrelerinin yok olduğundan emin olunması için tüm testler yerine getirilir. Her hasta ile iş birliği içerisinde hareket edilmesi rahim ağzı kanseri riski açısından tüm önlemlerin en doğru şekilde alınmasını sağlamaktadır.