Rahim Kanseri

Dünyada kadınların en sık yakalandıkları kanser türleri ülkemiz de de sık sık görülmektedir. Kadınların yakalandığı ilk 10 sırada olan kanser türlerinden biri de rahim kanseridir. Bu kanser türünün özellikle %30'u ise menopoz sonrası dönemde ortaya çıkıyor. Uzun süre devam eden düzensiz kanamalar ise Rahim kanseri belirtilerinin başında geliyor.

Rahim Kanseri Nedir?

40 yaşın altındaki kadınlarda da sıklıkla görülse de genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan rahim kanseri, rahimde bulunan hücrelerin normalin çok üzerinde ve hızlı bir biçimde büyümesi ile ortaya çıkmaktadır. Rahim kanserlerinin farklı türleri de bulunmakla birlikte ortaya çıkan rahatsızlıklar genellikle rahimin ince iç tabakasında ortaya çıkmaktadır. Adet dönemlerinin bitmesi ile birlikte kadınlar yeni bir döneme adım atmaktadır. Menopoz dönemi de adetin bitmesi sonrasında ortaya çıkarken rahim kanserinin de sıklıkla menopoz ile birlikte ortaya çıktığı görülmektedir. Bu neden ile adetin bitiminden sonra en az yılda bir kez doktor kontrolünü yaptırmakta yarar bulunuyor. 

Rahim Kanserinin Belirtileri

Rahim kanseri, menopoz sonrasında halen vajinadan kan gelmesi ile ortaya çıkıyor. Bunun yanı sıra ağrılı adet kanamaları ve kanamaların hem düzensiz hem de yoğun olması hastalığın başka bir belirtisidir. Hastalığın tanısı için genellikle vajinadan alınan parçanın biyopsiye gönderilmesi ile koyulmaktadır. Bunun yanı sıra menopoz döneminde bulunan kadınlarda tanı için ultrason yöntemi de tercih edilebiliyor. Tanı için uygulanacak yöntem hastanın kişisel hikayesine ve doktorun takdirine bağlı olarak da değişebiliyor. Tanının konulması ile birlikte hasat için gerekli olan tedavi yöntemi vakit kaybetmeden başlatılmalıdır. Rahim kanserinde özellikle menopoz sonrası dönemde olan kadınların rahimi, tüpleri ve yumurtalıkları alınmaktadır. Fakat doğurganlık çağında olan kadınlar için farklı alternatifler düşünülmektedir. Cerrahi müdahale sonrası hastalığın ortadan kalkması ile birlikte farklı bir tedaviye ihtiyaç kalmasa da bazı hastalarda ek tedavi süreci gereklidir.

Cerrahi Müdahale Sonrası Tedavi Yöntemleri 

Rahim kanseri tedavisi sonrasında hastanın durumuna da bağlı olarak radyasyon tedavisi uygulanabilmektedir. Bu yöntem ile kanserli hücrelerin öldürülmesi amaçlanır. Kemoterapi ise radyasyon tedavisi gibi kanserli hücreleri öldürmenin yanı sıra bu hücrelerin büyümesini de engelliyor. Kemoterapi bir nevi ilaç tedavisi olarak da ifade edilebilmektedir. Tedavi sonrasında her ne kadar kanserli hücreler tam anlamı ile yok edilmiş olsa da belli aralıklar ile kontrollerin yapılması gerekir.

Bu kontroller esnasında hastaya PAP testi yapılmaktadır. PAP testinde, hastanın rahim bölgesinden fırça yardımı ile toplanan hücreler değerlendirilir. Böylece kanserli hücrelerin yeniden oluşup oluşmadığı ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra görüntüleme tetkikleri ve kan testleri ile de tedavi sonrası kontroller tamamlanmaktadır. Geçmeyen ve yoğun bir öksürük, normalin çok üzerine çıkan vajinal kanama ya da karın ağrısı gibi şikayetlerin bulunması halinde vakit kaybı yaşamadan kadın doğum uzmanı ile görüşmekte yarar bulunmaktadır. 

İletişim Formu

Doktoruna danışabilirsiniz

İletişim

Copyright 2023 © Tüm hakları saklıdır.