Üreme sisteminin en önemli organı olan rahim, yumurtanın döllenmesi ve embriyonun büyümesi rahimde gerçekleşiyor. Gebelik yaşamamış olan kadınlarda rahim genişliği genellikle 5 ile 6 cm arasında değişebiliyor. Gebelik sonrasında ise kadınlarda rahim 6 ile 7 cm arasında değişiklik gösterir. Zaman içerisinde ise rahim sarkması gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor.
Rahim Sarkmasının Sebepleri
Hayati bir soruna yol açmasa da yaşam kalitesini düşürmesi bakımından rahatsız edici olan rahim sarkması bir çeşit kadınsal hastalık olarak değerlendirilebilir. Genital bölge ve çevresinde bulunan organlar çeşitli bağların kendilerini tutmaları sayesinde sınırlı bir hareket alanına sahip olur. Fakat ilerleyen zamanlarda belli sebepler nedeni ile rahim bölgesinde gevşeme sorunu ortaya çıkabiliyor. Bu rahatsızlığı yaşayan bazı kadınlarda vijina bölgesi el ile muayene edildiğinde dahi sarkma fark edilebilmektedir. Bu da özellikle kadınların cinsel hayatını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Çok sayıda normal doğum yapmak ya da çoklu gebelik yaşamak sarkmanın başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra normal doğum ile iri bir bebek dünyaya getirmek de rahatsızlığı tetikleyen nedenler arasında yer alıyor. Kronik, öksürük, kabızlık ve menopoz da rahatsızlığı tetikleyen nedenlerin arasında yer alıyor.
Rahim Sarkmasının Belirtileri
Sarkma probleminin şiddetine göre sarkmanın ortaya çıkardığı belirtilerde de değişiklik ortaya çıkabiliyor. Bunların başında ise idrar kaçırma gelmektedir. Kasların gevşemesi hastanın idrarını tutmasını da engellemektedir. Sarkma henüz başlangıç seviyesinde bulunuyorsa hastalar herhangi bir belirti ile karşılaşmayabiliyor. İlerleyen dönemlerde ortaya çıkan belirtiler ise sabah saatlerinde kendini daha az gösterirken günün ilerleyen saatlerinde ise daha yoğun bir biçimde hissettirmeye başlıyor. Cinsel ilişki sırasında acı hissinin yaşanması da başka bir belirtidir. İdrar torbası iltihaplarının sürekli olarak tekrar etmesi, Vajina akıntılarının normalin çok üzerine çıkmış olması, bel ağrısı ve vajina kanaması belirtiler arasında görülmektedir. Ayrıca hastaların tuvalet ihtiyaçları aniden ortaya çıkmaktadır.
Rahim Sarkmasında Tedavi Yöntemleri
Rahim sarkması problemi ile karşılaşan hastalar çeşitli tedavi yöntemleri ile daha kaliteli bir hayata sahip olabilir. Hastalığın tedavisinde kullanılacak olan yöntem; hastalığın bulunduğu aşama, hastanın yaşı ya da hastanın bebek planına göre değişiklik gösterebilmektedir. Sarkma henüz yeni yeni başlıyor ise rahim içini harekete geçirecek olan kegel egzersizleri yeterli olacaktır. Fakat bu yöntem ileri düzeyde bir sarkma için maalesef ki yeterli gelmeyecektir. Bu tip hastalar için cerrahi müdahale gereklidir. Eğer ileri düzey bir sarkma yaşayan hasta gebelik planı yapıyorsa yapılacak olan cerrahi müdahalede çok daha fazla dikkat etmek gerekecektir.
Cerrahi müdahale sonrası doğum yapacak olan hasta için ise normal doğum kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Yeniden aynı sorun ile karşılaşılmaması açısından sezaryen doğum yapılması gerekir. Cerrahi operasyon genellikle 1 ile 2 saat içerisinde tamamlanmaktadır. Aşırı kilo almaktan kaçınarak ya da sağlıklı beslenerek bu sorundan korunmak mümkündür.