Yumurtalık Kanseri

Kadın hastalıkları arasında sıklıkla görülen türlerin biri de yumurtalıkta görülen kanserdir. Hastalık genellikle 50 yaş ve üzerindeki kadınlarda görülse de daha erken yaşlarda da görülme olasılığı söz konusudur. Özellikle aile geçmişinde yumurtalık kanseri bulunan kadınları düzenli aralıklar ile doktor muayenesine gitmeleri yararlı olacaktır.

Yumurtalık Kanserinin Sebepleri

Sinsi bir kanser türü olan yumurtalık ya da diğer adı ile over kanseri genellikle belirti vermemektedir. Hastalıkta görülen belirtiler ise genellikle ileri evrelerde kendini belli etmeye başlamaktadır. Hastalığın sebepleri tam anlamı ile bilinmiyor olsa da ani hormanal değişiklikler yumurtalık kanserine sebep olabiliyor. Bunun yanı sıra sağlıksız ve düzensiz bir beslenme türünü benimseyenler de risk grubu içerisinde yer almaktadır. Tüm bunların dışında aile hikayesinde de over kanseri bulunan kadınların hastalığa yakalanma ihtimalleri de oldukça yüksektir. Hastalık ilk evrede belirti vermese de bazı şikayetler hastalığın var olabileceğini gösterebiliyor. Bahsi geçen belirtilerin rahatsız edici düzeyde kendini göstermesi halinde mutlaka doktora danışmak gerekiyor.

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Karında şişlik yumurtalık kisti belirtilerinin başında gelse de en çok göz ardı edilen belirti de yine karındaki şişliktir. Özellikle adet dönemlerinde de görülen şişkinlikle karıştırılan bu belirti sindirim sistemini de rahatsız etmektedir. Yumurtalıkta bulunan kanserli hücrelerin giderek büyümesi ile ortaya çıkıyor. Bu evrede kanserli hücreler vücudun diğer bölgelerine de yayılmaya başlamaktadır.

Adet döngüsünde görülen düzensizlik de başka bir belirti olarak ifade edilebilir. Belli bir periyota bağlı olarak devam eden adet kanamalarında ortaya çıkan düzensizlikler belirti olarak değerlendirilmelidir. Döngüyü doğru olarak takip ederek düzensizliği fark edebilmek için adet takvimi tutulmasında büyük yarar bulunuyor. Yumurtalık kanseri belirtileri ile birlikte ortaya çıkan bazı belirtiler de ciddiye alınması gerekmektedir. Bunlardan biri de pelvik ağrı olarak da ifade edilen üreme organı ağrılarıdır. Hazımsızlık, mide bulantısı, kabızlık, barsak hareketlerinde ortaya çıkan farklılıklar ve kramplar da hastalığın belirtileri arasında sayılır. Görüldüğü gibi günlük hayatta sıklıkla ortaya çıkabilecek belirtilere sahip olan hastalık spesifik bir biçimde ortaya çıkmıyor. Bu neden ile hastanın kendini ve vücudunu iyi tanıması gerekir.

Yumurtalık Kanserinde Tedavi Yöntemleri

Yumurtalık kanseri ile mücadele eden kişilerde genellikle hastalığın tedavisi için kanserli hücrenin cerrahi yöntem kullanılarak temizlenmesi gerekir. Tedavi yöntemleri hastanın yaşına ve kanserin evresine göre farklılık gösterebilmektedir. Bazı hastalarda ameliyat sonrasında herhangi bir tedavi gerekmezken bazı hastalarda ise kemoterapi desteği gereklidir. Özellikle hastanın gebelik planı bulunuyorsa uygulanan tedavi yönteminin yumurtalığa zarar vermemesine büyük özen gösterilmesi gerekiyor. Çeşitli görüntüleme yöntemleri ve jinekoloji doktorları tarafından yapılacak olan muayeneler ile tedavi sonrasında da hastalığın seyri dikkatli bir biçimde takip edilmelidir. Hastalığın tekrar etme ihtimali de bulunmaktadır. Bu ihtimalin gerçekleşmesi halinde kanseri hücrelerin büyümesini engelleyen tedaviler uygulanacaktır. 

İletişim Formu

Doktoruna danışabilirsiniz

İletişim

Copyright 2023 © Tüm hakları saklıdır.